Vino Budimir

 

In het hart van de Zapadnomoravski wijnregio, meer specifiek in Zupa, het oudste wijnbouwgebied van Servië, bevinden zich een aantal kleine en middelgrote familiewijnhuizen, geconcentreerd rond de stad Aleksandrovac. In Aleksandrovac vinden we Vino Budimir.

Vino Budimir is aan het begin van deze eeuw weer begonnen als zelfstandig wijnhuis, na jarenlang druiven verbouwd te hebben voor de grote staatscoöperaties, tijdens het communistische regime. Grote kracht achter het wijnhuis is de inmiddels 84-jarige Budimir Zdravkovic, beter bekend als Deda Buda (Opa Budimir). Met bijna 70 jaar ervaring in het verbouwen van druiven en het produceren van wijn (waarvan jarenlang illegaal), is hij nog steeds elke dag in de wijngaard en de kelder te vinden, om de huidige generatie gevraagd en ongevraagd te voorzien van adviezen.

In het heuvelachtige terrein rondom Aleksandrovac bezit de familie een kleine 14 hectare aan wijngaarden, sommigen zijn al meer dan 125 jaar in bezit van de familie. V.w.b. gebruik is de oudste wijngaard van de familie reeds 500 jaar in gebruik als wijngaard. Vino Budimir is de hedendaagse bakermat van de lokale prokupac (blauw) en tamjanika (wit) druiven, welke respectievelijk de koning en koningin van Zupa genoemd worden. Het fungeren als bakermat heeft Vino Budimir te danken aan Deda Buda, die met zijn jarenlange ervaring en kennis weet op welke grondsoort en volgens welk geleidingssysteem beiden het beste resultaat geven, alsmede met welke vinificatiemethode de beste wijnen gemaakt worden.

Vino Budimir is een familiewijnhuis dat bolstaat van de tradities. De filosofie van Deda Buda is de filosofie die ook de huidige generatie nog nastreeft. Geen "snel geld" door massaproductie en verkoop. Als een wijn 6 jaar rijping nodig heeft, blijft hij 6 jaar op vat. Een risico dat genomen is bij de wederopbouw van het wijnhuis, dat zich nu dubbel en dwars terug betaalt!

De filosofie van Deda Buda bestaat uit 4 belangrijke punten:

Moderne technieken worden alleen gebruikt wanneer dit de wijn echt beter maakt.

    • Er wordt dus geen gebruik gemaakt van gekweekte gisten en alleen temperatuurcontrole als het nodig is.
    • Er wordt geen of slechts minimal gebruik gemaakt van sulfieten.
    • De wijnen worden niet of bijna niet gefilterd.
    • De wijnen worden pas gebotteld bij verkoop.

De wijnen van Vino Budimir reflecteren de ziel van Zupa, de druivenstokken, de bodem en het klimaat.

Meer weten over Vino Budimir? Informeer hier naar de mogelijkheden voor een presentatie over wijnbouw in Servië!