Vinarija Citluk

 

Vinarija Citluk werd in 1957 opgericht als staatscoöperatie in het toenmalige Joegoslavië. Meer als een halve eeuw bleef het eigendom van de staat, tot het in 2002 verkocht werd en als commercieel bedrijf verder ging. Vinarija Citluk bezit 400 hectare eigen wijngaarden op diverse locaties in de omgeving van Mostar en Citluk. Al deze locaties bezitten hun eigen karakteristieken en de aangeplante druivenrassen zijn gekozen op basis van deze karakteristieken. Om de kwaliteit van de druiven te waarborgen, worden alleen druiven van eigen wijngaarden gebruikt.

De gekozen wijngaarden met hun respectievelijke microklimaten, samen met het respect voor traditie en tegelijkertijd de contnue modernisering van het gebruikte materiaal, resulteren in wijnen met een volle body, karakteristieke aroma"s en harmonieuze smaken. Zowel de witte wijn Kameno als de rode wijn Blatina de Broto zijn de beste ambassadeurs van zowel de zilavka als blatinadruif en het terroir van Herzegovina.

Naast grootste wijnhuis van Bosnië-Herzegovina is Vinarija Citluk ook de grootste wijnexporteur van het land. Meer dan 40% van de productie wordt geëxporteerd, naar o.a. de VS, Canada, China, Australië, Japan en een groot aantal Europese landen.

Meer weten over Vinarija Citluk? Informeer hier naar de mogelijkheden voor een presentatie over wijnbouw in Bosnië-Herzegovina!