Podrumi Vukoje 1982

 

In het uiterste zuidwesten van Herzegovina, op 30 km van Dubrovnik (Kroatië) en 20 km van de grens met Montenegro ligt op Zasad Polje, in het dal van de rivier Trebisnjica rivier, de stad Trebinje. In dit dal bezit Podrumi Vukoje 1982 zo"n 25 hectare wijngaarden, voornamelijk aangeplant met blauwe druivenrassen zoals vranac, cabernet sauvignon,merlot en pinot noir. Ten zuiden van Trebinje, in Usce, bevinden zich nog 2,2 hectare wijngaarden, waar enkel de witte zilavka staat aangeplant.

Podrumi Vukoje is een familiewijnhuis, met Radovan Vukoje als eigenaar/wijnmaker. Opgeleid in Belgrado en Italië en na uitgebreide stages bij verschillende wijnhuizen in Italië, wilde Radovan maar één ding: wijnen van hoge kwaliteit maken. Podrumi Vukoje is niet één van de meest succesvolste wijnhuizen, het ís het meest succesvolste wijnhuis van Bosnië-Herzegovina! Dit is niet onopgemerkt gebleven, met export naar vrijwel alle landen in Europaheeft men hard aan de weg getimmerd.

Een hypermodern wijnhuis met 6 verdiepingen, waarvan 2 ondergronds, staat garant voor de perfecte omstandigheden voor wijnproductie. Daarnaast is er ook nog ruimte voor een proeflokaal, een restaurant, een kunstgalerie en een dakterras met een magnifiek uitzicht op de wijngaarden op Zasad Polje. Een bezoek aan dit wijnhuis is een echte beleving op zich!

De wijngaard in Usce is een bijzonder verhaal. Deze wijngaard was vanaf 1894 tot aan de vorming van het Koninkrijk Joegoslavië in het bezit van het Habsburgse Hof. Experts van het Hof hadden na lang en uitgebreid onderzoek bepaald dat deze wijngaard de beste was voor het verbouwen van de zilavka druif. De wijnen van deze wijngaard werden exclusief geschonken aan het Habsburgse Hof. In 2008 heeft Podrumi Vukoje 1982 deze keizerlijke wijn (Carsko Vino), volgens authentiek recept, maar met moderne technieken, nieuw leven ingeblazen.

Meer weten over Podrumi Vukoje 1982? Informeer hier naar de mogelijkheden voor een presentatie over wijnbouw in Bosnië-Herzegovina!