Podrum Janko

 

Podrum Janko werd opgericht in 2006, in de periode waarin de Servische wijnbouw zich oprichtte uit de mistige jaren daarvoor, die zich kenmerkten door de overgang van communisme naar kapitalisme, economische sancties en binnenlandse onrust. De start van Podrum Janko wordt in Smederevo, waar het wijnhuis gevestigd is, gezien als de wederopstanding van de wijnbouw in de regio.

Met een onduidelijke (=geen) visie en ongeorganiseerd werd gestart met 3,5 ha verwaarloosde smederevka druiven en een geïmproviseerde wijnkelder. De smederevka was een sterk verwaarloosd lokaal ras, in Bulgarije aangeplant onder de naam dimyat. Door het gebruik van deze druif echter, stond niet alleen deze druif weer op de wijnkaart, maar ook Podrum Janko had de naam in één klap gevestigd.

Begonnen met een geïmproviseerde kelder en slechts 3,5 ha wijngaarden, is het areaal inmiddels uitgegroeid tot 14 ha, met daarop o.a. cabernet sauvignon, merlot, prokupac, chardonnay en sauvignon blanc en is er een prachtig nieuw wijnhuis verrezen met een oppervlakte van 1000 m2, waarmee zowel kwantitatief als kwalitatief de toekomst tegemoet gegaan kan worden.

Bijzonder trots is Podrum Janko op de grote stappen die in de korte bestaanstijd zijn gezet. Het hoogtepunt in het korte bestaan is echter het winnen van een gouden medaille én de grote bokaal voor beste rode wijn in de categorie boven 15 pond tijdens de Decanter World Wine Awards 2014 voor de wijn "Stari Zavet 2011"

Meer weten over Podrum Janko? Informeer hier naar de mogelijkheden voor een presentatie over wijnbouw in Servië!